Tarihçe

2009 yılı Mayıs ayında Tüpraş iştiraki olarak, Körfez Hava Ulaştırma A.Ş. adıyla Kocaeli Merkez adresinde kurulan Şirket, sahip olduğu Cessna 208B Grand Caravan tipi deniz uçağını kiralama işi ile faaliyetlerini yürütürken, daha sonra demiryolu taşımacılığı alanında uzmanlaşmaya başlamıştır.

1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki 6461 sayılı kanunla başlayan süreçte, TCDD ikiye ayrılarak yeniden yapılanmıştır. Altyapı TCDD olarak kalırken, çeken ve çekilen araçların tahsis edildiği TCDD Taşımacılık A.Ş. taşımacılık şirketi olarak konumlandırılmıştır. Ayrıca özel firmalara da tren işletmecisi olma fırsatı tanınmıştır.

Hisselerinin tamamı Tüpraş’a ait olan şirketin Körfez Hava Ulaştırma A.Ş. olan adı 30 Mart 2017 tarihinde Körfez Ulaştırma A.Ş. olarak tadil edilerek ticaret sicil gazetesinde yayınlanmıştır. 16 Haziran 2017 itibariyle Körfez Ulaştırma A.Ş., Türkiye’nin ilk özel demiryolu tren işletmecisi (DTİ) olarak “Demiryolu Tren İşletmeciliği Yetki Belgesi”ni almıştır. Körfez Ulaştırma A.Ş., Demiryolu Tren İşletmeciliği yanı sıra “Demiryolu İşletmeciliği Organizatör Belgesi”ni de alarak organizatörlük de yapmaya başlamıştır.

20 Eylül 2017 tarihinde Körfez Ulaştırma A.Ş., Türkiye’deki ilk “Emniyet Yönetim Sertifikası”nı alarak gerekli yasal hazırlıklarda en önemli aşamayı da tamamlamıştır. Halihazırda 520 adet özmal sarnıç vagonu ile taşımalarına devam etmekte olup, Aralık 2017’de Kırıkkale-İzmit Rafinerileri arasında karşılıklı birer trenle rafineri ürün ve ara ürünü taşımaya başlamıştır. Lokomotif sayısının artmasına bağlı olarak aynı hatta karşılıklı olarak günlük üç trenle taşıma miktarını artırmıştır.  2018 yılının 4. çeyreğinden itibaren diğer şirketlere de operatör ve organizatör olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu kapsamda Mersin Opet Terminali, Ankara Akım-Tek (Marşandiz) terminaline taşımalar başlamıştır. 2019 yılının 4. çeyreğinde Kırıkkale-Batman Rafinerleri ve Kırıkkale Rafineri-Mersin Tırmıl terminali arasında tren işletmeye başlamıştır. Kırıkkale-Batman hattında günlük karşılıklı  bir tren ve Kırıkkale-Mersin hattında haftada üç gün karşılıklı bir tren işleterek taşıma miktarını artırmıştır. Haziran 2020' de organizatör olarak Divriği-İskenderun Limak Liman rotasında günlük karşılıklı bir trenle demir cevheri taşımalarına başlamıştır.

Şirketimiz akaryakıt ve demir cevheri haricinde, diğer demiryolu yük taşımaları konusunda iş geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.